Saturday, March 19, 2016

Aah..dua puluh enam, kenapa?

Hye

Okay, so back then in my office, one of my officemate asked me to buy like a Go Pro camera, where you can put on your desk car to capture other "offences"drivers.. hello ingat aku tak tahu korang guna untuk apa..lepas tu up kat facebook untuk jadi viral..macam korang je la kan yang betul.  Well actually aku pun tak tahu nak tulis in bahasa melayu(terang dan nyata bukan bahasa malaysia yang macam surat khabar utusan atau harakah) or english or malaylish. (the reason why I want to write in english, because of one of my ex officemate, he is not Malaysian, and he said if one day, I start writing he want me to write in English, so that he can understand it.  Sorry my friend maybe you can google translate the rest. haha) Orang Malaysia ni ramai sangat English nazi dan diorg memang jenis yang sangat berbangga orang melayu cakap melayu. *flip hair*

Okay continue story... so he asked me to buy it for my outdoor sport activities, and I was like *in my heart* I am not earn much money to just spend on camera. blurghhhh... So I gave him excuses like I don't know how to use it and just use my handphone to capture moment then transfer it to dropbox when I have no enough memory storage and bla bla bla. (obviously iphone with 16gb memory always faced this issue) , then he said you can use the camera (refer to Go Pro) to record while you hiking and it must be fun to share with other people like me(refer to him) and at the same time can feel how you explore the mother nature, okay..and I was like " urghhhhh, I not sure about that, I just shared photos on my Instagram and Facebook or back then I shared on blog.

Haaaa.....time tu la aku dengan tak malunya shared link blog aku kat dia, "hamizah you last post on 2014" dan dia cakap update more, more, more and more. Bila aku tengok last post, rasa teringat balik kenangan-kenangan lama yang aku telah abadikan tiba-tiba mcm flashback kau boleh ingat balik semua kejadian, tu yang tak syoknye bila semua benda kau nak tulis.  


     

Iklan: Cerita dua tahun lepas, pergi hiking Gunung Rinjani, Indonesia. Insyaallah Ada masa nanti aku cerita. 

Okay so here I am, di petang yang panas dengan musim el-nino bagai ni, mungkin aku boleh update balik blog aku setiap tahun. erkkkkk ==" , banyak perkara and moments yang nak share dengan korang, tapi dalam masa yang sama mungkin patut pendam sahaja dan  mungkin juga sepuluh tahun akan datang aku nak mengimbas semula moments.

Blurghhhh, aku ulang 10 kali baca setiap perenggan aku tulis ni, nak post ke tak nak post, lepas tu aku asyik type shortform je, aku delete balik tulis balik, haaaa...hari tu kat office, product manager aku perasan aku type "skunx" dengan staff melayu yang lain and he was like " hamizah, what's skunx??" aku cuma dapat explain kita berlainan generasi untuk faham apa yang aku type..hahaha... maaf boss.  eh tapi lepas tu dia siap tulis kat whiteboard "skunx by hamizah 2016" okay skunx is sekarang, comel kan? skunx skunx skunx....terasa gen Z sangat.hikhikhik...malu titewwww.. 

Hurmmmm...title tajuk??? yer betul..umur atuk aku 60 tahun lepas. Hurmmmm... I guess.
kbye.

Salam Ukhwah.


Wednesday, February 19, 2014

Bukit Kutu

Bukit Kutu terletak di Kuala Kubu Baru, mengambil masa dua jam lebih dari kuala lumpur, kenapa kutu?? tu kena tanya kutu...  = = "

actually dah 2 minggu lepas pergi, macam biasa baru nak udpade, malam ni tak terasa macam nak tido lagi, sebab petang tadi bantai tido sampai maghrib, kesannya mata segar bugar macam ikan buntal. 0 0"

perjalanan mengambil masa dalam tiga jam normal, track santai, cuma pacak dye agak hardcore bagi siapa yang first time...so bersiap sedia untuk gegarkan lutut anda... hihihi..


semua ada dalam 3 ank sungai kot...sekarang kan musim kemarau, air jadi cetek, kawan aku cakap kalau tak paras peha juga air dye...


aku rasa track kat bukit kutu ni santai habis, pacak pun dalam sejam je kot, cuma bagi yang tak biasa hiking akan terasa jauh track nak sampai puncak.


aiiii, jadi sweeper time ni, hahaha.(* ape ygkelakar sangat??*yang baju hijau guider group ni..


actually aku pun first time hiking bukit kutu ni,so setiap kali diorg tanya bape lama lagi mizah??? me: urmmmm...aaaaa...sejam lagi kot...  * lepas sejam sejam sejam dan  yang sgt lama tak sampai2 jg... = ="


bila aku buka wikipedia, kononye zaman dulu orang bangsawan tinggal kat puncak ni, so ni bekas tapak banglo.. 


kepuasan yang korang rasa lepas penat2 hiking, adalah dengan jayanya berada dipuncak dan menikmati kebesarn Allah swt yang menjadikan gunung ganang, langit, 7 petala alam, semua itu buat aku terfikir, kerdilnyaa kita di muka bumi Allah ni... insaf2x... setiap kali naik gunung, terpukau, insaf, pastu tak insaf balik, aishhhhh...tiap2 hari kena naik gunung ni..ke kena buat rumah trus??? = ="
k bye..salam.. selamat berkutu bagi siapa2 yang nak hiking nanti.. :) jgn lupa tapau makanan, blh makan sampai kat puncak.. ^ ^y






Sunday, December 22, 2013

Bertabur bersama coursemate (bukit tabur melawati)

nas : legaaaaa akhirnya sampai puncakkkk
bun: haiyakkkkkkkkk, puncak..puncakkk...
rejab : letih noe aku mizaaaaaaaa
caal : wat lex brader, jarvis adeeee...
me: oiiiii,korang cepat sikit,bru check point 3, ada 15 check point lagi!!!!
mereka2 : haaaaaaaaaaaaaa?????????

bahahahaha, first time aku jadi guider, ni baru bukit, blum gunung lagi.. = =" agak mencabar juga la bawa member2 aku ni.... tapi apa2pun korang memang power laa...ada sampai nak turun balik tak nak buat sampai habis, but alhamdullilah after 5 hours puncak tabur berjaya ditawan. tahniah korang, pecah rekod aku naik dengan korang, paling lama hiking tabur.. sobsobsob... T T"

tabur ni ada tiga bahagian, yang aku dan kawan2 naik ni tabur west, tabur west agak mencabar juga la dan berbahaya, so sape2 yang rasa nak naik tabur west ni dinasihatkan bawa orang yang dah biasa mendaki, tapi kalau korang dah biasa rock climbing ke, boleh juga.safety first!



setiap kali check point nak bergambar... = ="




ini antara track laluan di tabur. ^ ^y


mizah cepat2 ambil gambar aku bagi nampak uia, nak tunjuk kat min..
me : dah tunjuk lum rejab??? haha...semangat..


ashraf muslim pun naik, bahahaha..
rilex korang puncak nak sampai dah.. hihi


masa ktoerg naik ni ada pelajar dri uitm yang pengsan, so ada bomba datang naik atas ambil budak tu.
alhamdullilah kteorg berjaya juga tawan tabur. penat sikit2 tu biasa la, so ble lagi nk repeat??? hahaha..



nas : finally i'm back to real world
bun : i believe i can flyyyyyyyyyy
rejab : yeayyyyyyyyyyy, bese2 je tabur ni...lepas ni kita naik setiap hari mizah!


happy kan naik tabur. hahaha



dah mizah jom kita p balik ,makan nasi kandaqqqqq... = ="

to bun,rejab, nas n caal : - dialog sume aku reka sendiri atas kesukaan aku, korang tak boleh komplen,tak suka p buat blog sendiri.. hihihihi..jangan marah. =P

Monday, December 16, 2013

Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan


rasanya ada dalam dua bulan lepas kot aku naik datuk ni, first time aku naik, walaupun setiap kali balik kampung kat rembau tu mesti nampak gunung ni.  baru sekarang berpeluang nak naik gunung datuk ni.

sedikit info gunung datuk ni terletak di rembau for sure la kan, urmmmm...lepas tu tak dek datuk pun atas gunung ni..bahahaha..okay tak lawak, kalau jumpa jangan cari aku... T T" , ha lepas tu sape naik gunung ni weekend mesti bayar rm5/kepala, knp kena bayar aku pun tak taw...agak mahal la kot bagi aku..gunung je kot..bukan ada roller coaster pun dekat puncak, tapi kalau duit tu digunakan untuk pemuliharaan hutan, aku tak kisah.

track datuk agak mencabar la aku rasa, pacak all time, memang tak dek nak mendatar langsung, tapi serius best..hihi...first time aku naik datuk kteorg ambil masa dalam 2 jam juga nak sampai atas, yang pergi pun sikit dalam 7 orang je, so no one left behind.. = =" yang lambat ada la yang tunggu. 

*hiking g.datuk dan berpakaian jersey n9, memang terasa kenegerianya* faham?? = ="
tapi aku jenis tak puas hati 3 minggu lepas tu repeat lagi, hoyeayyyyy,second time naik datuk sejam dah sampai puncak, actually aku naik berkumpulan, tapi serius aku target nak buat cepat,urmmm..so aku tinggalkan kawan2 yang lambat,dan hiking dgn kawan yang cepat,so kteorg berdua je laa..sorry ya adik2 ku, alaaa..diorg semua laki, aku sorang je perempuan,blh jaga diri sendiri kot..ekekeke

aku rasa boleh la buat buat bawah sejam kot kalau korang jenis stamina mcm kenya, siap boleh berlari aku rasa 30 - 45 minit sampai dah.

tapi ada juga yang ambil masa3-4 jam, ala tak pek jgn risau, tu kira kejap sebab aku pernah hiking 17 jam baru jumpa puncak = =" g.korbu yang sengsara... pikir 2 3 kali kalau nk repeat balik..

tapi jangan takut, sebelum nak naik, pergi la berjogging dulu, buat2 senaman ringan sikit ke kt rumah. so insyallah ,tak dek masalah kot..


ha, siap ado tanggo lai, suko tak suko tak???
alaaa...sonang yo..x dok susah bona dooo... = ="


tapi tangga ni korang akan jumpa di saat akhir dipuncak, x dek maknanya nak letak tangga dari bawah sampai puncak, banyak cantik...

dah start rindu gunung, nak tidur kat puncak, tgk sunrise , tgk sunset...waaaaa...rindunyeeeeee... T T"
k bye..actually setiap kali pergi hiking, ingat nak update blog,tapi ada je kekangan masa, *macam menteri2 je aku punyer busy* kalau rajin aku update.. = =y