Wednesday, February 19, 2014

Bukit Kutu

Bukit Kutu terletak di Kuala Kubu Baru, mengambil masa dua jam lebih dari kuala lumpur, kenapa kutu?? tu kena tanya kutu...  = = "

actually dah 2 minggu lepas pergi, macam biasa baru nak udpade, malam ni tak terasa macam nak tido lagi, sebab petang tadi bantai tido sampai maghrib, kesannya mata segar bugar macam ikan buntal. 0 0"

perjalanan mengambil masa dalam tiga jam normal, track santai, cuma pacak dye agak hardcore bagi siapa yang first time...so bersiap sedia untuk gegarkan lutut anda... hihihi..


semua ada dalam 3 ank sungai kot...sekarang kan musim kemarau, air jadi cetek, kawan aku cakap kalau tak paras peha juga air dye...


aku rasa track kat bukit kutu ni santai habis, pacak pun dalam sejam je kot, cuma bagi yang tak biasa hiking akan terasa jauh track nak sampai puncak.


aiiii, jadi sweeper time ni, hahaha.(* ape ygkelakar sangat??*yang baju hijau guider group ni..


actually aku pun first time hiking bukit kutu ni,so setiap kali diorg tanya bape lama lagi mizah??? me: urmmmm...aaaaa...sejam lagi kot...  * lepas sejam sejam sejam dan  yang sgt lama tak sampai2 jg... = ="


bila aku buka wikipedia, kononye zaman dulu orang bangsawan tinggal kat puncak ni, so ni bekas tapak banglo.. 


kepuasan yang korang rasa lepas penat2 hiking, adalah dengan jayanya berada dipuncak dan menikmati kebesarn Allah swt yang menjadikan gunung ganang, langit, 7 petala alam, semua itu buat aku terfikir, kerdilnyaa kita di muka bumi Allah ni... insaf2x... setiap kali naik gunung, terpukau, insaf, pastu tak insaf balik, aishhhhh...tiap2 hari kena naik gunung ni..ke kena buat rumah trus??? = ="
k bye..salam.. selamat berkutu bagi siapa2 yang nak hiking nanti.. :) jgn lupa tapau makanan, blh makan sampai kat puncak.. ^ ^y






Sunday, December 22, 2013

Bertabur bersama coursemate (bukit tabur melawati)

nas : legaaaaa akhirnya sampai puncakkkk
bun: haiyakkkkkkkkk, puncak..puncakkk...
rejab : letih noe aku mizaaaaaaaa
caal : wat lex brader, jarvis adeeee...
me: oiiiii,korang cepat sikit,bru check point 3, ada 15 check point lagi!!!!
mereka2 : haaaaaaaaaaaaaa?????????

bahahahaha, first time aku jadi guider, ni baru bukit, blum gunung lagi.. = =" agak mencabar juga la bawa member2 aku ni.... tapi apa2pun korang memang power laa...ada sampai nak turun balik tak nak buat sampai habis, but alhamdullilah after 5 hours puncak tabur berjaya ditawan. tahniah korang, pecah rekod aku naik dengan korang, paling lama hiking tabur.. sobsobsob... T T"

tabur ni ada tiga bahagian, yang aku dan kawan2 naik ni tabur west, tabur west agak mencabar juga la dan berbahaya, so sape2 yang rasa nak naik tabur west ni dinasihatkan bawa orang yang dah biasa mendaki, tapi kalau korang dah biasa rock climbing ke, boleh juga.safety first!



setiap kali check point nak bergambar... = ="




ini antara track laluan di tabur. ^ ^y


mizah cepat2 ambil gambar aku bagi nampak uia, nak tunjuk kat min..
me : dah tunjuk lum rejab??? haha...semangat..


ashraf muslim pun naik, bahahaha..
rilex korang puncak nak sampai dah.. hihi


masa ktoerg naik ni ada pelajar dri uitm yang pengsan, so ada bomba datang naik atas ambil budak tu.
alhamdullilah kteorg berjaya juga tawan tabur. penat sikit2 tu biasa la, so ble lagi nk repeat??? hahaha..



nas : finally i'm back to real world
bun : i believe i can flyyyyyyyyyy
rejab : yeayyyyyyyyyyy, bese2 je tabur ni...lepas ni kita naik setiap hari mizah!


happy kan naik tabur. hahaha



dah mizah jom kita p balik ,makan nasi kandaqqqqq... = ="

to bun,rejab, nas n caal : - dialog sume aku reka sendiri atas kesukaan aku, korang tak boleh komplen,tak suka p buat blog sendiri.. hihihihi..jangan marah. =P

Monday, December 16, 2013

Gunung Datuk, Rembau, Negeri Sembilan


rasanya ada dalam dua bulan lepas kot aku naik datuk ni, first time aku naik, walaupun setiap kali balik kampung kat rembau tu mesti nampak gunung ni.  baru sekarang berpeluang nak naik gunung datuk ni.

sedikit info gunung datuk ni terletak di rembau for sure la kan, urmmmm...lepas tu tak dek datuk pun atas gunung ni..bahahaha..okay tak lawak, kalau jumpa jangan cari aku... T T" , ha lepas tu sape naik gunung ni weekend mesti bayar rm5/kepala, knp kena bayar aku pun tak taw...agak mahal la kot bagi aku..gunung je kot..bukan ada roller coaster pun dekat puncak, tapi kalau duit tu digunakan untuk pemuliharaan hutan, aku tak kisah.

track datuk agak mencabar la aku rasa, pacak all time, memang tak dek nak mendatar langsung, tapi serius best..hihi...first time aku naik datuk kteorg ambil masa dalam 2 jam juga nak sampai atas, yang pergi pun sikit dalam 7 orang je, so no one left behind.. = =" yang lambat ada la yang tunggu. 

*hiking g.datuk dan berpakaian jersey n9, memang terasa kenegerianya* faham?? = ="
tapi aku jenis tak puas hati 3 minggu lepas tu repeat lagi, hoyeayyyyy,second time naik datuk sejam dah sampai puncak, actually aku naik berkumpulan, tapi serius aku target nak buat cepat,urmmm..so aku tinggalkan kawan2 yang lambat,dan hiking dgn kawan yang cepat,so kteorg berdua je laa..sorry ya adik2 ku, alaaa..diorg semua laki, aku sorang je perempuan,blh jaga diri sendiri kot..ekekeke

aku rasa boleh la buat buat bawah sejam kot kalau korang jenis stamina mcm kenya, siap boleh berlari aku rasa 30 - 45 minit sampai dah.

tapi ada juga yang ambil masa3-4 jam, ala tak pek jgn risau, tu kira kejap sebab aku pernah hiking 17 jam baru jumpa puncak = =" g.korbu yang sengsara... pikir 2 3 kali kalau nk repeat balik..

tapi jangan takut, sebelum nak naik, pergi la berjogging dulu, buat2 senaman ringan sikit ke kt rumah. so insyallah ,tak dek masalah kot..


ha, siap ado tanggo lai, suko tak suko tak???
alaaa...sonang yo..x dok susah bona dooo... = ="


tapi tangga ni korang akan jumpa di saat akhir dipuncak, x dek maknanya nak letak tangga dari bawah sampai puncak, banyak cantik...

dah start rindu gunung, nak tidur kat puncak, tgk sunrise , tgk sunset...waaaaa...rindunyeeeeee... T T"
k bye..actually setiap kali pergi hiking, ingat nak update blog,tapi ada je kekangan masa, *macam menteri2 je aku punyer busy* kalau rajin aku update.. = =y

Saturday, April 6, 2013

Part 2: Pendakian ke Gunung korbu dan Gunung Gayong

hai, you oll, kisah pendakian ke gunung korbu tak berakhir begitu sahaja, kan dah janji nak sambung part by part, janji haruslah dicapati.. = =" eh, korang dah daftar mengundi?? aii eksaited okeee, this is my first time for "pangkah" , okay dekat kampus tu memang banyak kali dah, but this is for our future, our child future, for our country erkkkk..aku sempat lagi bermadah pasal politik, ada hati kau mizah, kalau orang tanya "kau kenal tak menteri kewangan kita??" and i was like... aaaaaa??urrrmmmm??kejab2..oke...macam taw...jap google....  memang aku nak kena hempuk, i do know, but actually even i macam tak ambil kisah, but this is our responsibility so "SAYA PILIH MENGUNDI" fefeling iklan tv3.. = ="

oke, iklan dah habis.. 

selepas sampai kat puncak korbu kami terus pacak ground, bentang floor, kteorg tak tidur khemah pun, just outdoor macam tu jer.  ada juga yang bawah khemah untuk personal.


tempat tidur kteorg... :')

pukul 9 pagi macam tu kteorg dah bersiap nak ke puncak gayong, pendakian tak ambil masa yang lama sangat dalam 3 jam sahaja mendaki dan turun ke korbu balik  dalam masa sejam lebih, so kteorg just bawa beg kecil untuk letak air, dari puncak korbu ke gayong, sepanjang perjalanan, view dia sumpah cantik, korang akan nampak kesemua gunung yang terdapat di banjaran titiwangsa, atau dikenal G7 dikalangan pendaki kerana kesemua gunung tersebut mempunyai ketinggian 7000 kaki dari aras laut... ohsemm kan??? cuma satu gunung terdapat di banjaran tahan iaitu gunung tahan.  kalau panjang umur dimurahkan razeki memang ada niat nak tawan G7...insyaallah..tapi serammmm... ='( orang cakap paling cepat boleh tawan dalam masa 8 hari, 8 hari dlm hutan??? kau ingat 8 hari kat pavillion?? sangat la tak sama garis waktu dan masa walaupun di Malaysia. = ="


view dari puncak korbu ke gayong.. cantik kan?? 


penat dik??


track ke gayong lebih kurang macam ni...santai je track dia..santai tak santai pacak tetap ade.. :')




otai bersantai...



mamat ni power gle...macam lipas kudung mendaki.. power2.. tapi lupa lak nama dye.. = ="


antara peserta hiking... the boboys..


muka cover penat ni, nampap kamera senyum je..




den dah macam nak poi noreh dah ha...ini adalah dress up jungle style.. = ="



okay sampai sini sahaja part 2, part 3 akan menyusul bila aku rajin.. =) daaaaaa, saja letak banyak gambar sebab ada orang tu tak suka baca, suka tengok gambar je... zzzZZZZzzz