Friday, October 21, 2011

apa beza ijazah sarjana muda dan sarjana muda??

ada sape-sape tahu tak perbezaan diantara ijazah sarjana muda dan sarjana muda ni??? pening lar, tak tahu macam mana nak isi borang, kenapa satu tak dek ijazah yang lagi satu ada??? aku dah puas cari kat google ni, tp satu pun jawapan tak memuaskan hati aku, aku tahu reader2 aku mmg pandai2 sumenyer, ni last choice aku tanya kat blog, ingat nak tanya kat forum, leceh lar..huhu...

ker soklan aku ni macam orang bebal sangat??haha..lantak lar....tolong lar saya.. ='(





34 comments:

  1. Aiks, apsal u tanya dua benda yg sama, srjana muda dan srjana muda?
    selalu nya sarjana muda dan sarjana (master)

    ReplyDelete
  2. sepatutnya ijazah sarjana muda utk degree dan ijazah sarjana utk master..

    ijazah muda tu.. utk org muda macam along kot hehe pakngah pun tak pernah dengar..

    ReplyDelete
  3. faizal>>nk isi borang utk smbung bljer degree, so cth ade certain kos tu dye tulis ijazah sarjana muda sains komputer kepujian teknologi maklumat, then satu lagi sarjana muda sains kepujian multimedia, so tu yang nak tahu, ade beza ker??ker x dek beza?? ke mmg sje2 dye x nak letak dlm borang tu pangkal ijazah.. = ="

    ReplyDelete
  4. yg part master tu along tahu, tapi ijazah sarjana muda n sarjana muda ni dua2 khas utk degree, so nak juga tahu kenapa certain2 kos tu dye tak letak ijazah depan dye..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. punca berlaku perbezaan pada nama program adalah kerana IPTA/S berkenaan yg memilih untuk meletakkan atau tidak meletakkan perkataan Ijazah dihadapan program mereka... hakikatnya dua2 sama level dan maksud iaitu (degree)... kalau dalam bahasa inggeris ianya akan kembali seragam iaitu bermula dgn 'Bachelor'..bagi kebanyakan universiti sekarang mereka hanya letakan sarjana muda berbanding perkataan ijazah didepan sebb begini... skrol yg graduan dapat semasa dipentas konvo itulah ' Ijazahn 'ya.... so takyah lah nk letakkan Ijazah lg dalam skrol yg sememang jelas 'Ijazah'...cuma yg penting nama program itu je...sekian

      Delete
    2. makne nye, secara general nye, bachelor dgn degree adelah bnde yg same la ye..
      sbb sye pon kurang jelas dgn bnde ni..
      sbb tu tak apply utk smbg stdy lgi, sbb confius..

      Delete
  5. aah erk...pnh gk tertanya2...tapi tak bertanya..hahha..

    apa beza nye ..or sama..tapi nama je lain.

    ReplyDelete
  6. actually benda ni sama. cuma perkataan ijazah tu sahaja yang ditambah. cth kalau study degree dia akan dipanggil pemegang ijazah sarjana muda. klw master plak, ijazah sarjana. kalau phd plk ijazah kedoktoran.

    hrp mmbntu saudari :)

    ReplyDelete
  7. bru nk terangkn da ada org atas ni ha trgkn. :)



















    apa pun abg nk ckp,abg lg mahir menerangkn soal 'beza kwin muda,kwin tua'.hahaha :P

    ReplyDelete
  8. antara diplomo and ijazah sarjana muda...witch is better? ap beza nye??? tak mengerti lgsung mende2 niwh..tlong yea... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. which laaah . witch tuh sihir -.-

      Delete
    2. peringkat asas dalam tangga pendidikan di Malaysia:
      1) PHD ( Doktor Falsafah)
      2) Master
      3) Sarjana Muda (Degree)
      4) Diploma
      5) STPM
      6) SPM/SPMV/ lain2 yg diiktiraf oleh Kerajaan
      7) PMR
      8) UPSR

      Delete
  9. ANON>>selalunyerr nk ambil ijazah sarjana muda ni kena ambil diploma dulu, x pun dr program asasi, or lepasan matrik bru blh amek ijazah..
    just mcm level stdy juga..kalo sekolah upsr,spm,stpm..mcm pringkt ni juga, asasi@matrik@diploma >> ijazah sarjana muda>> ijazah sarjana(master) >> ijazah kedoktoran (phd)..harap membantu.. =)

    ReplyDelete
  10. rama2ku syggg..where r u? :( hawat lama sgt menyepi.blog pun da bersawang la dik.

    ReplyDelete
  11. same u la kite, tp i konvo bertawun2 yg dulu

    ReplyDelete
  12. ijazah sarjana muda ngan sarjana muda tuh degree mksud yg same
    kalau ijazah sarjana pulak master..

    hrp mmbntu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ade ijazah sarjana muda (kepujian) pe pulak beza nye

      Delete
    2. bidang sarjana muda (degree) ada dua pengkelasan: 1) yg ada kepujian dan 2) yg tiada kepujian.. tangga gaji mereka juga berbeza2 kalau dalam sektor kerajaan, mereka yg ada degree dgn kepujian lebih tinggi sedikit gaji asas mereka berbanding yg tiada kepujian.... kalau nk amek degree sy cadangkan amek program yg ada kepujian...sekian

      Delete
  13. Replies
    1. sekarang ambil kos software engineering kt unikl..

      Delete
    2. nk tanyr boleh? akak ambik kos bachelor degree ke or bachelor sahaja? nak tanye lagi yg bachelor ini xperlu muet ek? kenape ek bukan ke 2-2 pun degree?

      Delete
  14. mksd nye pas ambik stpm bole ambik ijazah sarjana muda @ sarjana muda la ye? stpm tu dkire diploma ke? xpaham la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk pergi ke ijazah sarjana muda/sarjana muda/ degree ada tiga laluan:
      -melalui diploma 3 tahun
      -melalui stpm 1 tahun setengah
      -matrikulasi/asasi 1 tahun
      kalau awak ambik stpm, maknenye awk akan terus pergi ke degree.

      Delete
  15. ada yg tau tak, ijazah sarjana muda sains dengan kepujian (multimedia) tu mcm mane. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bidang sarjana muda (degree) ada dua pengkelasan: 1) yg ada kepujian dan 2) yg tiada kepujian.. tangga gaji mereka juga berbeza2 kalau dalam sektor kerajaan, mereka yg ada degree dgn kepujian lebih tinggi sedikit gaji asas mereka berbanding yg tiada kepujian.... kalau nk amek degree sy cadangkan amek program yg ada kepujian...sekian

      Delete
  16. ijazah sarjana muda dan sarjana muda sama je.
    yg ada kepujian tu pula ada buat thesis/research sendiri, selalunya last sem before graduate.(ada kelebihan disitu berbanding yg tak ada kepujian).
    kalau yg ada pendidikan boleh jadi cikgu, kalau tak ada pendidikan tapi nak jadi cikgu jugak kena tambah 1 tahun kat maktab perguruan. so, yg dah ada pendidikan tak perlu amik 1 tahun di maktab. kalau nak jadi cikgu lah..
    kalau ada salah tau lebih percerahan perbetulkan :)

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum semua, begini: kedua2nya adalah perkara serta membawa maksud yg sama dan berada di level yg sama didalam MQA iaitu level 6, maksud disini ialah kedua2nya ialah 'degree' . Perbezaan tu hanya pd nama sahaja yg sering didapati setelah ia diterjemahkan didalam bahasa melayu, jika dialam bahasa 'English' kedua2nya bermula dgn 'Bachelor'... lihat skrol masing2.
    Sekian, harap membantu atau boleh hubungi pihak MQA sendiri.

    ReplyDelete
  18. ya.. apa pulak beza Bachelor dan Degree ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bachelor = Sarjana Muda = Degree = Ijazah

      &

      Sarjana = Master = Ijazah Sarjana = Master Degree

      Delete
  19. bachelor tu ijazah sarjana muda. degree tu sarjana.
    err,tak tahu lah betul ke tak,

    ReplyDelete